tiistai 26. helmikuuta 2013

Sanniksen keittiössä

Joulun jälkeen alko ihan tosissaan kyllästyttää kaikki se kinkun ja ylipäätään raskaan mussuttamisen määrä, joten päätin tehdä omaa bravuuriani kasvispihvejä perunamuusilla ja Dijon-jogurtti-persiljakastikkeella ja aattelin pelastaa jos teilläkin tuo kinkun mussuttelu alkaa tulla jo korvista ulos, niin tää on ainakin vähän kevyempi vaihtoehto. Elikkäs - Sanniksen herkulliset kasvispihvit! :) EDIT: Hyvä kun oon näiden postausteni kanssa näin aikataulussa! :D Noh, näitä voi tehä nytkin ja miettiä miten jouluna oli ihan ähky ja olis kaivannu jotakin kevyempää. Use your imagination, people.


Raasta porkkana, peruna ja kesäkurpitsa ja valuta siivilän läpi. Parempi olis, jos ton tekis etukäteen, niin ei tarvis ootella niin kauaa eikä elvytysotteella yrittää rutistaa nestettä pois tuolta siivilästä. Mitä vähemmän nestettä kasvisraasteeseen jää, niin sitä parempia ja kiinteämpiä pihveistä tulee.


Sotke keskenään neste (joko kermaviili tai maito/vesi), kananmunat ja korppujauhot, sekä mausteet. Mulla oli pippuria, valkopippuria, suolaa, jauheinkivääriä (tuoretta menee aina liikaa), Provencalen yrttiseosta ja paprikajauhetta. Tuo mössö kaikessa kauneudessaan saa olla mausteiden puolesta liian vahvaa, koska maut neutralisoituu aika paljon kunhan se imeytyy ja kasvikset kipataan tuonne. Eli kuten edellinen lause paljasti, kun seos on vähän turvonnut, niin kippaa valutetut kasvikset tuonne. Pistin sekaan myös yhden punasipulin. Siksi punasipulin, kun tykkään sen lievemmästä mausta.


Meille laiskoille, jotka emme jaksa ruveta pilkkomaan tuoreita yrttejä persiljaa enempää pihveihin, niin löytyy tämmösiä kivoja maustepusseja. Käytän muutenkin Provencalen yrttejä ruoanlaitossa aika paljon, koska mun mielestä noi maut sopii yhteen tosi monen ruoan kanssa :)


Valuta turkkilainen jugurtti esimerkiksi suodatinpussin läpi. Sen pitäis poistaa vähän nestettä siitä, mutta enpä nyt tiedä onko se ihan mitenkään välttämätöntä. En oo kyllä löytänyt siihen vielä mitään syytä, että miks niin on tehtävä mutta valutin sen nyt ite vaikka sitten huvin vuoks ja urheilun kannalta. Ja koska bloggaaja on niin ruoanlaiton kiemuroissa, niin unohti tietenkin ottaa kuvan ennen kun oli jo ottanut jugurtin tuosta pois. Parempi myöhään kun ei milloinkaan. :)


Sekoita (valutettu) turkkilainen jogurtti ja Dijon-sinappi. Dijonia voi lisätä maun mukaan, koska se on aika väkevää ja kannattaa alottaa aika pienestä määrästä. Sekoita joukkoon tuore pilkottu persilja ja anna tekeytyä hetki jääkaapissa. Tää kannattaa tehä ihan ruokailijamäärän mukaan, eli lähinnä paljonko jugurttia laittaa. Meillä meni tohon määrään sellanen n. 2,5dl mutta sitä jäi mun mielestä ihan hirveästi yli vaikka syöjiä olikin se neljä kappaletta.


Laita voita pannulle (voissa on aina paras paistaa) ja muotoile käsin sopivan kokoisia pihvejä. Mitä ohuempia pihvejä tekee, sitä nopeammin ja paremmin ne paistuu. Tässä tosiaan auttaa se, jos koostumus ei ole kovinkaan löysä, muuten pihvit on tosi lötköjä ja ne murtuu paistaessa. Niihin tulee tommonen tumma kuori, mutta se ei oo palanutta. Kasvispihvit ei vaan ruskistu samalla tavalla kun muut pihvit, vaan siihen tulee tommonen pinta. Pihvit kannattaa laittaa folion alle sillä välin kun paistaa seuraavia, ne nimittäin jäähtyy aika tosi nopeesti.


Kasvispihvien kanssa parhaiten sopii itse tehty perunamuusi, jonka ohjetta tuskin tarvitsee tänne laittaa. Pilkottu kurkku kävi tosi hyvin ton jugurttidijonkastikkeen kanssa, koska siitä tuli tsatsikin makusta ilman sitä valkosipulia. Muutenkin tohon kokonaisuuteen käy tosi hyvin tuoresalaatti :)


Ja vaikka tämän talon kaksilahkeiset petturit iskäni ja poikaystäväni molemmat tunnustivat tykkäävänsä mun kasvispihveistä, niin silti ne kävi "salaa" jääkaapilla hakemassa joulusta yli jäänyttä hirvenlihaa ruisleivän päälle... Mutta se kuulemma kruunasi koko aterian, eli tyytyväisiä olivat :D


Viisastuin edellisistä kokkauskerroista ja otin lanteilleni keittiöpyyhkeen. Tossa kun ensin taiteilet pihvin käsilläs ja mun tosta taikinasta kun tulee tosi usein liian löysää että en valuta kasviksia tarpeeks pitkään koska noh, nälkä. Sit kun pitäis vielä paistaa niin ellei pyyhi käsiä välillä tohon, niin se lasta on ihan siinä mössössä ja sit on koko keittiö. Noin pienellä eleellä siis pelastaa tosi paljon jälkisiivousta :D Käsienpesu toisinaan noita tehdessä on myös aika helppo tapa säästää sotkua.

Sanniksen kasvispihvit (6 hengelle):

3 porkkanaa
1 kokonainen pieni kesäkurpitsa
5 kuorittua perunaa
korppujauhoja tunteen mukaan
2 kananmunaa
1 dl vettä tai 0,5 dl maitoa ja vettä
 tai 1 prk kermaviiliä (tulee sitkeämpi taikina)
mausteita oman maun mukaan
1 punasipuli
 n. 2,5 dl turkkilaista jogurttia
1 tl Dijon-sinappia
nippu tuoretta persiljaa

Kertokaa kokeilemaan uskaltautuneet, että onnistuko teillä. Vaikka ei aina onnistuis, niin maku on mullakin ollu jokaisen kömmähdyksen jälkeen oikeasti hyvä :) Ei siis ulkonäöllä niin väliä!

3 kommenttia:

  1. Voikun kirjoittaisit tiheämpään tahtiin, olisi kiva lukea kuulumisiasi useammin.

    VastaaPoista
  2. Pitää yrittää nyt taas tsempata, kun kohta alkaa helpompi jakso ja kevään odotus! :) Tunnetusti aina keväällä mun postaustahti tihenee, kun voisin vaikka joka päivä kertoa, miten tykkään kun aurinko paistaa ;)

    VastaaPoista
  3. Kiva kuulla, odotan innolla! :)

    VastaaPoista